אי אפשר לחזק פחד עם ליטוף
פורסם במקור על ידי שלומי מצוות הרגישים
בום! ילד קטן בן חמש, נבהל, נופל ומקבל מכה. אמא שלו מרימה אותו מהר, מניחה אותו על השיש במטבח, הוא בוכה, כמעט נחנק מהבהלה. היא מוציאה צנצנת סוכר, ומביאה לו כפית משם לפה. הילד מתחיל להרגע תוך כדי שהוא טועם את הסוכר.
אז האם אפשר לחזק פחד? שומעים את הטענה הזו כל הזמן, בסופת רעמים, הכלב מתחיל לייבב או לנבוח, הוא מתחבא מתחת לשולחן ומתכרבל לכדור קטן רועד ומפוחד - "אל תלטפו אותו" - כדי שהוא לא יהפוך ליותר פחדן. שמעתי את הטענה הזו המון פעמים בעצמי ואני מודה שאני לא מבין איך פעם הטענה הסתדרה לי.
בשנות השלושים רווחה הטענה, שאם ילדים מפחדים, אסור להרים ולנחם אותם. החשש היה, שאם יתנו להם יחס חיובי, זה ישמש כחיזוק ויגרום להם לגדול להיות בוגרים מפוחדים ותלותיים. לעין הלא מלומדת, זה באמת נשמע כמו טענה סבירה. אם אני עושה משהו ומקבל על זה תגמול אז משתלם לי לעשות אותו שוב.
נצטרך להגדיר כמה מושגים כדי להמשיך:
פחד, הוא רגש עז, לא נעים במיוחד, שנועד להוות תמריץ מלהמנע מגירויים מסויימים או מאותות שאנחנו מקשרים אליהם. מה הכוונה באות? ד"ר לי שלו, בפוסט של מדע גדול בקטנה אומרת:
"פתאום שומעים לראשונה בחייכם שאגה. [...] כאשר תזהו את האריה המגיע מיד בעקבותיה, כבר לא יהיה לכם ספק שכדאי שתברחו במהירות האפשרית. למדתם מידע חדש – השאגה ששמעתם זה עתה מקושרת לסכנת חיים ממשית."
הלמידה הזו נקראת למידה קלאסית (או פבלובית), ועיקרה הוא שהלומד רספונדטי בתהליך, הוא לומד על העולם סביבו, ומקשר רגשות לגירויים חיצוניים שאין לו בהכרח שליטה עליהם.
הפחד מעובד קודם כל באיזור קטן של המוח הנקרא אמיגדלה, אזור שאחראי על עיבוד רגשות הישרדותיים בסיסיים ובתגובת בריחה-או-תקיפה (Fight or Flight). האמיגדלה מסוגלת לחסום תקשורת ברגע האמת לאזורים אחרים במוח מכיוון שיש יותר קשרים שיוצאים ממנה מאשר אלו שנכנסים אליה. זה מאוד הגיוני גם, כי אם תוקף אותך אריה, צריך לבחור אם לתקוף או לברוח, אין זמן לעבד את הסיטואציה מעבר לזה.
חיזוק, הוא עליה במספר הפעמים שהתנהגות מסוימת מתרחשת. חיזוק יכול לקרות משתי סיבות עיקריות, חיזוק חיובי וחיזוק שלילי. בחיובי התווסף גירוי נעים לאחר ביצוע התנהגות מסוימת (חיובי כמו חיבור בחשבון) - במקרה כזה הכלב (או האדם) לומד שמשתלם לו לעשות את ההתנהגות יותר. בחיזוק שלילי, מסירים גירוי לא נעים או כואב, ברגע שההתנהגות קורית (שלילי כמו חיסור).
הפעם מדובר בלמידה אופרנטית, והיא נקראת כך מכיוון שהלומד הוא אופרנט, חלק פעיל בתהליך הלמידה ויש לו השפעה על הסיטואציה. יש איזורים רבים במוח שאחראים על למידה אופרנטית, בינהם האזור הקדם-מצחי והמערכת הלימבית (שהאמיגדלה היא חלק ממנה אצל יונקים).
אז עכשיו שוב נשאל את השאלה - האם ניתן לחזק פחד? פחד הוא לא התנהגות, הוא תגובה רגשית (או רגש). אבל יותר מזה, הוא רגש מאוד לא נעים. פטרישיה מקונל אומרת במאמר שלה:
"פחד מהונדס להיות לא נעים, לכן הוא כלי שימושי לשינוי התנהגות ודואג שבעלי חיים ימנעו מצרות כשהם נתקלים במשהו שעשוי לפגוע בהם. פחד לא נעים כל כך, ששום כמות של ליטופים יגרמו לכלב שלכם לפחד ולרעוד כשהוא שומע רעמים כשהגשם מתחיל"
צריך לזכור שכל פעם כשמדברים על חיזוק, אנחנו מדברים על למידה. מחקרים מראים באופן עקבי, שכאשר הפחד גדול מאוד, היכולת ללמוד קטנה מאוד. כלומר חיזוק חיובי יקרה בהקשר של התנהגות מסויימת בזמן פחד הוא בסבירות מאוד נמוכה (וכך גם כל צורה אחרת של למידה אופרנטית). זה גם מאוד הגיוני. זוכרים? האמיגדלה מסוגלת לחסום מידע מלהגיע לשאר המוח, למשל לאזור הקדם-מצחי.
ד"ר מקונל אומרת:
"חטיפים עבור כלבים מפוחדים יכולים לשייך אנשים זרים למשהו טוב, כל עוד שהחטיף בעל ערך ממש גבוה והזר ממש רחוק, כדי להמנע מלהציף רגשית את הכלב. [...] זה בדיוק מה שאני עשיתי, כשריפאתי את הבורדר קולי שלי, כשהיא פחדה מסופות לפני המון שנים"
למה זה עובד בעצם? אמילי לרלהם (קיקופאפ) אומרת:
"ליטוף כלבים יכול לגרום לשחרור של אוקסיטוצין, שמרגיע את הכלב, הופך אותו לחבורתי יותר ומגדיל את היכולת שלו ללמוד"
כל דבר באותה סיטואציה שתעשו לכלב ויעזור לכלב להרגע, יעזור לו להתמודד טוב יותר עם הסיטואציה הזו בעתיד, היא משחררת הורמונים שמרגיעים את האמיגדלה המוצפת ומאפשרת לשאר המוח לעבד את הסיטואציה והכי חשוב - ללמוד. הכלב ילמד להרגע בעתיד בסיטואציות כאלו או יקבל כלים להתמודד איתם בעתיד מכיוון שהוא מעוניין להמנע מהפחד כמה שאפשר.
ד"ר טמפל גרנדין אמרה פעם:
"פחד נורא כל כך עבור בעלי חיים, שאני חושבת שהוא גרוע יותר מכאב"
הילד בתחילת הסיפור אגב הוא אני, וזה טקס שהיה כשהייתי קטן ותמיד אזכור אותו לטובה. אגב ההמלצות משנות השלושים? הם נזרקו לפח כאשר גילו שניחום ילדים מפוחדים גרם להם לגדול להיות אנשים בוגרים, עצמאיים ויציבים נפשית.
התחלנו כבר את תקופת הסופות, אל תשכחו להצטייד בכלים (גם פיזיים וגם כישוריים) שיעזרו לכם לעזור לכלבים שלכם, אם הם מפחדים מרעמים וסופות, לעבור אותם בקלות רבה יותר.
קריאה נוספת:
הבהרה על אינדקס הרגישים
האינדקס הוקם על מנת לאגד בתוכו בעלי מקצוע בתחום הכלבים העובדים בגישת פורס פרי בלבד, ובעלי ידע ונסיון בטיפולים רגשיים, התנהגותיים, ורפואיים בכלבים רגישים. האינדקס הוקם, מתופעל ומתוחזק על ידי צוות הניהול של קבוצת התמיכה לבעלי כלבים רגישים בהתנדבות וללא כל תמורה מבעלי המקצוע המופיעים בו, וזאת בכדי להבטיח שחברי הקהילה ובעלי הכלבים הרגישים המחפשים בו עזרה מקצועית יקבלו את המענה המיטבי והמתאים להם ביותר.