
חיזוקים חיוביים
מאת: שלומי ישראלי
"חיזוק חיובי לא יעבוד על כל כלב" - זו טענה מאוד פופולרית אצל מתנגדי הגישה החיובית, לרוב היא תבוא בצמוד לטענה נוספת שאומרת שהגישה החיובית היא גישה חסרה בגלל שהיא משתמשת רק בכלי מאוד מסויים ונמנעת משימוש בכלים אחרים שעשויים לעבוד טוב יותר במקרים אחרים.
היום אנסה לדון על זה, נגדיר מהו חיזוק חיובי ונבדוק האם הטענה הזו מתאימה במבחן המציאות או שאולי זהו גם מיתוס.
אז מה זה בכלל חיזוק חיובי? קודם כל זה לא חטיף שנותנים לכלב או ליטוף או להגיד "כלב טוב" כל אלו הם בסך הכל גירויים אבל הם לא חיזוקים חיוביים. חיזוק חיובי הוא תהליך למידה בו הלומד הוא שותף פעיל שמבצע התנהגות מסוימת יותר מכיוון שהוא מקבל על כך תגמול.
אם אני רוצה ללמד את לייקה לנבוח, אז כל פעם שהיא תנבח אני אתן לה חטיף - אם (ורק אם) היא תהפוך ליותר נבחנית אז אני יכול להסיק שאולי החטיפים היו גירוי שיצר למידה - יצר חיזוק חיובי.
ההבדל הוא שיכול להיות שהתוצאה לא חייבת להיות כזו, כלומר אם ההתנהגות לא מתרחשת יותר, אז לא הצלחתי ליצור חיזוק חיובי. מה שחשוב להבין כאן הוא שהלמידה ניתנת להסקה רק בדיעבד. חיזוק חיובי או למידה אופרנטית בכלל זה משהו שקורה ולא משהו שמפעילים אותו כמו כפתור של מכשיר חשמלי.
עכשיו שאנחנו יודעים את זה, אז אנחנו יכולים להתחיל לשאול שאלה חשובה - מה ומי משפיע על הלמידה? בהתניה אופרנטית באופן כללי, שותף פעיל בלמידה הוא הלומד, שבמקרה שלנו הוא הכלב. עוד דבר שהוא מאוד חשוב הוא הקונטקסט.
"דוגמה לכך היא שאתם מאוד אוהבים תותים. ואולי תאהבו שבן או בת הזוג שלכם יאכילו אתכם בתותים כשאתם בבית. אבל אם תהיו בסמטה אפלה ואדם מוזר יקפוץ וינסה להאכיל אתכם בתותים סביר להניח שזה יהיה עבורכם ענישה חיובית שתגרום לכם להמנע בעתיד מלטייל שוב באותה סמטה"
זה אומר שהסיטואציה והלומד הם אלמנטים לא פחות חשובים מהמורים, אנחנו, אם לא אפילו יותר. זה אומר שהמשפט "חיזוק חיובי לא עובד על הכלב שלי" הוא משהו שקצת קשה להגיד, כי חיזוק חיובי זה לא משהו שעובד, אלא משהו שקורה - זה חוק טבע וכל מה שאנחנו צריכים לדאוג לו זה ליצור תנאים אופטימליים לכך שהוא יקרה.
כשאנחנו חושבים על חיזוק חיובי בצורה הזו, אנחנו בעצם הופכים לפרואקטיביים, אנחנו מבינים שכדי להצליח אנחנו צריכים להיות חכמים יותר, ולהכין את הקרקע מראש לכך שהלמידה תקרה, אנחנו הופכים להיות מכווני הצלחות ופחות מגיבים (ראקטיביים) לסביבה.
אם אני רוצה שלייקה תפסיק לנבוח, אני אנסה לחזק שקט או הפסקת נביחה, אבל יכול להיות שזה לא יהיה מספיק. אולי הסיטואציה עצמה מורכבת מדי עבורה (לחוצה מדי) אולי הגירוי (מלפפון) לא מהווה גירוי שמשפיע יותר מדי - בשימוש לא נכון, אני יכול אפילו להרעיל את הגירוי עצמו או את הסיטואציה עצמה, כלומר שהיא תתחיל לסרב לאכול מלפפון באופן כללי או שהסיטואציה עצמה תהיה שנואה עליה יותר - מה שיגרום אפילו להחמרה של ההתנהגות. במקרה הזה, זה לא שהחיזוק החיובי לא עבד, אלא שהוא בכלל לא התרחש כי לא היה בסיס מספיק טוב ללמידה.
אם ארצה להיות פרואקטיבי, אגדיל את ערך הגירוי (חטיפים שווים יותר) ואקטין את רמת הקושי של הסיטואציה כלומר אדמה סיטואציה פשוטה יותר שבה היא תוכל להצליח.
המתנגדים עשויים לטעון שיש כלבים שאין להם מוטיבציה, ופה אכניס ציטוט נהדר מספר אילוף שאני מאוד אוהב, "כשחזירים עפים!" אימון הצלחה עם כלבים בלתי אפשריים של ג'יין קיליון:
"כשמישהי אומרת שהכלב שלה חסר מוטיבציה או דחף, היא מתכוונת באמת שלכלב אין מוטיבציה או תמריץ לדברים שהיא, המטפלת, רוצה שהם יעשו. לכל הכלבים יש מוטיבציה ודחף, פשוט צריך לזהות אותם."
הם עשויים עוד לטעון שבמקרה כזה יותר קל יהיה פשוט להעניש את הכלב, כלומר לנסות להפחית את ההתנהגות, באמצעות מניעה ממשאב רצוי או באמצעות הוספת גירוי לא נעים (נגיד מכה על האף). אז כמובן שאפשר תאורתית לעשות את זה, אבל כאן נכנסת השאלה מה ההשפעה הכוללת של זה, כלומר שאם הקרקע מאפשרת ענישה, אז קיים סיכוי לכך שההתנהגות תפסיק, ולייקה תהיה פחות נבחנית אבל איך זה עוד ישפיע עליה? ג'ין דונלדסון טוענת:
"ענישה היא כמו הפצצת שטיח. ההתנהגות שעל הכוונת נפגעת אך גם חלק גדול מהרפרטואר של הכלב. כלבים שנענשים יציגו פחות התנהגויות באופן כללי."
בהרצאה של סטיב וויט, הוא מסביר מהם התנאים ההכרחיים לענישה אפקטיבית, למעשה זהו משהו בעל רמת קושי גבוהה מאוד. ולכן אם אפשר להעניש, זה לא אומר שצריך להעניש וגם הימנעות מענישה לא הופכת מאמן חיובי למאמן חסר, אלא למאמן בעל שיקול דעת בריא. אסכם את המשפט הזה בציטוט הזה, שאני מאוד אוהב:
"נראה ששלמות מושגת לא כשאין עוד מה להוסיף, אלא כשאין עוד מה להסיר" - אנטואן דה סנט-אכזופרי (מחבר הנסיך הקטן)
הבהרה על אינדקס הרגישים
האינדקס הוקם על מנת לאגד בתוכו בעלי מקצוע בתחום הכלבים העובדים בגישת פורס פרי בלבד, ובעלי ידע ונסיון בטיפולים רגשיים, התנהגותיים, ורפואיים בכלבים רגישים. האינדקס הוקם, מתופעל ומתוחזק על ידי צוות הניהול של קבוצת התמיכה לבעלי כלבים רגישים בהתנדבות וללא כל תמורה מבעלי המקצוע המופיעים בו, וזאת בכדי להבטיח שחברי הקהילה ובעלי הכלבים הרגישים המחפשים בו עזרה מקצועית יקבלו את המענה המיטבי והמתאים להם ביותר.