דף ראשיאודות הקבוצהמאגר אנשי מקצועהקבוצה בפייסבוק
No Alt

לחשמל או לא לחשמל? זו השאלה.

כשאנשים שואלים למה לא לשים קולר חשמלי לכלב שלהם, המחשבה הראשונית שלי היא: ברצינות??!! בשנת 2021 עדיין צריך להסביר לאנשים למה לא לחשמל בעלי חיים??
ואז אני מזכירה לעצמי שלפני שמונה שנים גם על בינגו שלי היה קולר חשמלי, כי בקורס אילוף מסורתי הסבירו לי שזה לא באמת כואב, אולי קצת לא נעים, ולא באמת גורם נזק. אמרו שלפעמים חייבים להשתמש באמצעים כאלה באילוף כלבים. שעם כלבה כמו שלי אין דרך אחרת. האמנתי להם.
הייתי שמה לבינגו קולר חשמלי כשטיילתי איתה בשדות או כשנתתי לה לשחק בפארק ללא רצועה. היא אוהבת לרוץ למרחקים, וגם לרדוף אחרי חתולים וחיות אחרות. אוכל, חטיפים וצעצועים לא באמת עניינו אותה, ולכן לא יכלתי להשתמש בהם כחיזוק, והיה קשה מאוד לגרום לה לחזור אלי כשאני קוראת לה. בכל פעם ששמתי לה את הקולר היא היתה קופצת עלי עם הרגליים הקדמיות, וממש מתחננת שלא אשים לה אותו. היא צווחה מבהלה ומכאב כשחטפה שוק חשמלי בפעמים הראשונות, וגם אחר כך כשהייתי צריכה להגביר את העוצמה של השוק כי פתאום רץ לה חתול מול הפרצוף והפיתוי היה כל כך גדול, שלא הספיקה עוצמת השוק הקודמת. אבל המדריכים אמרו לי שזה בסדר, ככה זה. שהיא צריכה ללמוד מה מותר ומה אסור. היה לי מאוד קשה עם זה, אבל סמכתי עליהם.
ואז הלכתי ללמוד אילוף פורס פרי (FF). למדתי על תקשורת כלבית, על רגשות הכלבים ושפתם, על הדרך בה מתרחשת למידה אצל כל בעלי החיים, ועל השפעות השימוש בחשמל וענישה על בעלי חיים. מאותו רגע הפסקתי לשים לה את הקולר החשמלי, וגם להשתמש בכל סוג של ענישה. הבנתי איזה עוול עשיתי לה בשימוש בענישה ובחשמל, ושיניתי את כל דרך העבודה והחיים איתה.
נכון, זה דרש ממני יותר יצירתיות ומחשבה מחוץ לקופסא, על דרכים אחרות ליצירת מוטיבציה. אבל קיבלתי כלבה חדשה- הביטחון שלה עלה, הפחדים שלה פחתו, הקשר בינינו התחזק והתקשורת וההבנה בינינו יותר טובות מאי פעם. רוב הזמן היא אפילו באה כשאני קוראת לה, אפילו אם היא רודפת אחרי חיה בשדות. גם בפעמים שלוקח לה עוד כמה שניות לחזור אלי- זה בסדר, כי אני יודעת שהיא בעל חיים עם אופי, רגשות, רצונות והעדפות, ולא תוכנת מחשב. אם נהיה רגע כנים עם עצמנו, מאיזה בעל חיים יש לכם 100% של ציות? מהילדים שלכם? מבני הזוג? מעצמכם? כנראה שלא. האם הייתם שוקלים לחשמל את הילד שלכם בכל פעם שהוא לא מקשיב לכם ורץ לכביש? או צועק ומעיר את אחיו התינוק? או את התינוק שבוכה ומשגע אתכם? או את הכפוף לכם בעבודה כשלא ביצע את המטלות שלו? או אולי את עצמכם בכל פעם שלא התאפקתם ולקחתם ביס מעוגה שלא מסתדר לכם עם הדיאטה? כנראה שלא. אז למה לחשמל את הכלב בשביל שיציית לנו זה בסדר? כי הוא חלש מאיתנו ולא יכול להתנגד, או אולי כי אנחנו לא מבינים את שפתו ונוח לנו לומר לעצמנו שהוא לא באמת סובל ולא באמת נגרם לו נזק?
למזלנו, כבני אדם, אנחנו בעלי תבונה, ויכולים להשתמש במוחנו כדי למצוא מספיק דרכים שמה שאנחנו רוצים יקרה, מבלי להכאיב לכלב שלנו ולפגוע בו. גם אם לפעמים זה ידרוש קצת יותר מחשבה והשקעה מצידנו. אפשר להשתמש בניהול סביבתי, אפשר להשתמש בחיזוקים מהחיים, אפשר להשתמש בתקשורת טובה עם הכלב, אפשר לנסות להבין מה מונע ממנו להקשיב לנו (אולי פשוט לא הבין אותנו כי לא לימדנו אותו באופן ברור? אולי הוא מפחד ממשהו? אולי משהו כואב לו? אולי החיזוק בו השתמשנו לא באמת מהווה חיזוק עבור הכלב?)...
עם בינגו, למשל, הבנתי שמה שהיא הכי אוהבת לעשות בחוץ, זה לרוץ ולחפש חיות. אז התחלתי להשתמש בכך כפרס על זה שהיא באה אלי כשאני קוראת לה. מאז אחוזי ההגעה אלי כשאני קוראת לה בשטח פתוח עלו פלאים, שלא לדבר על כך שמהיום בו הפסקתי להוות איום עבורה, כי כבר לא היתה סכנה שתחטוף ממני צעקות או עונשים לא נעימים, המוטיבציה שלה לחזור אלי גדלה, והאמון בינינו גדל. במקומות בהם הגירוי או הסכנות גדולים מדי בשבילה, ואני לא יכולה לסמוך עליה שתחזור ברגע שאני קוראת לה, פשוט לא אשחרר אותה מהרצועה. כל אלה עדיפים בעיני מלחשמל אותה ולפגוע בה.
בישראל החקיקה הנוגעת לרווחת בעלי חיים עדיין מדשדשת מאחור, אך במדינות מתקדמות יותר, השימוש בקולרים חשמליים כלל אינו חוקי. כך לדוגמה, השימוש בקולרים חשמליים או המכירה שלהם אסורים בווילס, סקוטלנד, אנגליה, דנמרק, גרמניה, שוודיה, הולנד, ומוגבלים בחלקים של אוסטרליה וניו זילנד (יש מקומות בהם אסור השימוש ויש מקומות בהם אסור למכור או לייבא), וברבות מהן גם השימוש בקולר דוקרנים אינו חוקי.
בשורה התחתונה: למה לחשמל כלבים או להכאיב להם כשיש כל כך הרבה דרכים ללמד אותם בטוב ובנעימות מה אנחנו רוצים מהם? זה לא סוג הקשר שאנחנו רוצים איתם ולא בשביל זה אנחנו מגדלים אותם. הגיע הזמן להתקדם לגישות אילוף הומאניות יותר.
מה הן הסכנות בשימוש בקולר חשמלי על כלבים? או, טוב ששאלתם. למזלנו יש לא מעט מחקרים בנושא. אפרט חלק מן הממצאים שלהם, הנכונים גם לקולרים המופעלים על ידי שלט, וגם לקולרים הפועלים עצמאית כנגד נביחות או עם גדר אלקטרונית (רוב הממצאים, אגב, נכונים לכל סוג של ענישה, כולל דוקרנים, חנקים, מכות, ספריי אויר, רעש, צעקות וכל היתר):
  • אילוף המבוסס על ענישה, עם קולרים חשמליים או אמצעי ענישה אחרים, לא הוכח כיעיל יותר מאילוף המבוסס על חיזוקים חיוביים. נהפוך הוא, במספר מחקרים נמצא כי אילוף ללא ענישה ואברסיה הוא בעל תוצאות טובות יותר לטווח הרחוק, מאילוף המבוסס על כאב והפחדה, ובכלל זה קולרים חשמליים, וכלבים המאומנים ללא ענישה הם כלבים רגועים יותר, לומדים במהירות רבה יותר משימות חדשות, בעיקר אם אלו משימות הדורשות מחשבה והצעת התנהגויות, ועקביים יותר בהתנהגותם.
  • הנזקים הפיזיולוגיים הישירים העשויים להיגרם משימוש בקולרים חשמליים נעים מכוויות, ועד נזק נוירולוגי או הפרעות בקצב הלב. זאת מבלי להחשיב את הנזקים הפיזיולוגים הנגרמים עקב מצב הסטרס הכרוני בו מצוי הכלב כתוצאה מהשימוש בקולר חשמלי. (אגב, גם קולרים לא חשמליים, שרק מפעילים לחץ, גורמים נזקים פזיולוגיים, וגם על כך לא חסרים מחקרים).
  • על פי ממצאי המחקרים, רמות הסטרס והמתח שנמדדו אצל כלבים המאומנים באמצעות קולרים חשמליים, גבוהות באופן משמעותי מאלה של כלבים המאומנים באמצעות חיזוקים חיוביים, גם בעת האימון וגם אחריו. מסקנה זו מבוססת גם על מדידת רמות הקורטיזול (הורמון סטרס) אצל הכלבים שהשתתפו במחקרים, וגם על תצפיות שבחנו סימנים קוליים (צווחות) ולא קוליים- התנהגויות ושפת גוף המעידות על סטרס, הימנעות, כאב, פחד וחרדה ואברסיה (למשל התכווצות/ רעד/ מצמוצים/ ליקוקי שפתיים/ פיהוקים/ התנשמות ועוד).
  • סימני הסטרס ורמות הקורטיזול הגבוהות נמצאו עם הלבשת הקולר החשמלי, אפילו אצל כלבים שחוו שוק מקולר חשמלי רק פעם אחת בחייהם שנים רבות לפני כן. כלומר, די באיום האפשרות לחשמל, כדי להכניס את הכלב למצב של סטרס כרוני, גם אם לא ממשיכים לתת לו מכות חשמל שוב ושוב. לחיים במצב של סטרס תמידי, יש השפעות מזיקות לטווח הרחוק, על מצב נפשי וגם על מצב בריאותי.
  • כלבים שאומנו באמצעות קולרים חשמליים הקפידו לשמור על מרחק גדול יותר מהבעלים שלהם. זו אינדיקציה מעולה לכך שהשימוש בקולר חשמלי ובענישה פוגע בקשר עם הכלב, והוא מעדיף לשמור מרחק מבעליו. בנוסף, כלבים שאומנו באמצעות קולרים חשמליים היו פחות רגועים, והתקשו יותר להתרכז באימון אל מול הסחות דעת.
  • כל המסקנות הנ"ל נמצאו נכונות, גם כאשר האילוף והשימוש בקולר החשמלי נעשה על ידי אנשים ללא הכשרה, וגם כאשר נעשה על ידי אנשי מקצוע המיומנים בשימוש בקולרים אלו.
  • שימוש בחטיפים ביחד עם ענישה בקולר חשמלי, לא שינה לטובה את התוצאות לעומת אילוף המבוסס על חיזוקים חיוביים בלבד וללא ענישה.
  • שימוש בקולר חשמלי, ובענישה בכלל, יכול במקרים רבים לגרום לתוקפנות אצל הכלב, או להגביר תוקפנות קיימת. בחלק מהקולרים כתוב אפילו בהוראות השימוש עצמן, שהשימוש בהם לא מומלץ במקרים של תוקפנות.
  • אחת הסיבות להגברת התוקפנות היא שכלב החווה כאב בכל פעם שהוא חוטף שוק חשמלי, עלול לקשר את הכאב לדברים אחרים שקרו בסביבתו באותו הזמן, ואין לנו שום שליטה על הקישורים המתבצעים במוחו. למשל, קישור הכאב לנוכחות כלב שעבר באזור/ אדם/ סביבה מסויימת. לכן בפעמים הבאות שיופיעו אותם גירויים, הכלב עלול להגיב בחרדה או בתוקפנות, מחשש שיחווה שוב את אותו הכאב בעקבות הופעתם. למשל, כלבים המפחדים לצאת החוצה מאחר וחוו שם שוק חשמלי, כלבים המפתחים תוקפנות לכלבים מאחר וכל פעם שעבר כלב והם נבחו- חושמלו, או תוקפנות לאנשים מאותה הסיבה, וכן הלאה.
  • גורם נוסף להגברת תוקפנות אצל כלבים, הוא העובדה שקולר חשמלי לא מטפל בשורש הבעיה שבגללה הכלב נובח/מתפרץ מלכתחילה, אלא "מטפל" רק בהתנהגות עצמה. כאשר כלב נובח או מתפרץ הוא עושה זאת בגלל פחד/חרדה מרעשים/ מהישארות לבד בבית/ מאנשים/מכלבים. כאשר הכלב נענש על ההתנהגות, לא רק שלא טיפלנו בפחד שלו, אלא גרמנו לפחד להתעצם על ידי גרימת כאב מבהיל בכל פעם שהגירוי המפחיד מופיע. לכן, כמו סיר לחץ שעומד על האש, הפחד של הכלב ממשיך להתגבר ולגעוש תחת פני השטח, ובסוף יהיה חייב להתפוצץ ולהתפרץ איפשהו – בתקיפה של אדם/כלב/ילד, בהרס של חפצים בבית, בפגיעה עצמית, ועוד אינספור אפשרויות. אלה הן תופעות הלוואי הידועות של שימוש בענישה לדיכוי התנהגות.
  • כאשר נעשה שימוש בגדר אלקטרונית, היא אולי תמנע מהכלב לצאת מהחצר, אבל לא תגן עליו מהאיומים שנכנסים אליה חופשי, כמו כלבים תוקפניים, גנבים וכדומה. יתרה מכך, יש כלבים שהפיתוי לרוץ החוצה מהחצר למראה כלב או חתול יהיה כה גדול, שהם יסתכנו בכאב שבשוק חשמלי כדי לצאת ולרדוף, אך יפחדו לחזור הביתה, כי זה לא שווה את הכאב, וישארו משוטטים בחוץ, או יבהלו כל כך מהשוק שחטפו בדרך החוצה, שפשוט ימשיכו בריצה מבוהלת רחוק רחוק ולא יחזרו/ידרסו/ יפצעו בשל כך.
  • במקרים של קולרים נגד נביחות, פעמים רבות שימוש בקולר ישיג תוצאה הפוכה משקט, ויגרום לכלב להיכנס לטירוף של נביחות שקשה מאוד להפסיק, גם לאחר הפסקת השימוש בקולר, בגלל החרדה שיצר השוק החשמלי. אחת הסיבות לכך, היא שינויים הנוצרים במוח, עקב השוק החשמלי, אשר קשה ולעתים בלתי אפשרי להפוך.
  • נוסף על כל אלה, בבדיקות שנעשו על קולרים חשמליים מסוגים שונים, נמצא כי לא פעם יש בהם תקלות טכניות. תקלות אלה מתבטאות בעוצמות לא עקביות ולא נשלטות של שוק חשמלי שאינן תואמות את העוצמה אליה כיוונו, לעיתים עד כדי גרימת כוויות וגירויים בעור, ולעתים שוק חשמלי שניתן באופן אקראי ועצמאי גם כאשר לא אמור להינתן. אין רגולציה או פיקוח על איכות הקולרים או על עוצמתם, וכל יצרן יכול להגדיר עוצמות חשמול ככל העולה על רוחו. אם לא די בכך, כל בעל כלב יכול להפעיל את הקולר ולחשמל כאוות נפשו באופן מתמשך ללא כל הנחיה או השגחה.
  • לכל כלב רמת רגישות שונה. כך שלא ניתן לדעת מה תהיה ההשפעה של מכת חשמל עליו, ובאיזו עוצמה להשתמש כך שתהיה אפקטיבית, מבלי לעשות עליו ניסויים כואבים. אם נתחיל מעוצמה חזקה מדי עלולים לגרום לכלב נזק בלתי הפיך, ואם מתחילים מעוצמה חלשה מדי, סתם מכאיבים לכלב מבלי שזה יהיה אפקטיבי להפסקת ההתנהגות הלא רצויה.
מחקרים ומאמרים בנושא יש למכביר. מספר דוגמאות למאמרים ומחקרים על קולרים חשמליים ונזקיהם, ויעילות השימוש בהם לעומת אילוף מבוסס חיזוקים חיוביים, לכל מי שרוצה להעשיר את ידיעותיו:
נייר העמדה של ה esvce – ארגון ווטרינרים אירופאי, לגבי שימוש באביזרי אילוף אלקטרוניים:
מאמר על הנזקים בשימוש בקולרי חנק, דוקרנים וחשמל, עם קישורים למחקרים:
מחקרים מקיפים המשווים בין תוצאות גישות אילוף העושות שימוש בענישה לעומת גישות המבוססות על חיזוקים חיוביים ללא ענישה:
נייר העמדה של הארגון הוטרינרי האמריקאי להתנהגות בע"ח (avsab) לגבי שימוש בענישה כמודיפיקציה התנהגותית בבעלי חיים:
עמדות מומחים להתנהגות בעלי חיים (הקואליציה נגד שימוש בקולרים חשמליים):
מאמרים על אילוף אברסיבי כגורם לתוקפנות בכלבים:
הבהרה על אינדקס הרגישים
האינדקס הוקם על מנת לאגד בתוכו בעלי מקצוע בתחום הכלבים העובדים בגישת פורס פרי בלבד, ובעלי ידע ונסיון בטיפולים רגשיים, התנהגותיים, ורפואיים בכלבים רגישים. האינדקס הוקם, מתופעל ומתוחזק על ידי צוות הניהול של קבוצת התמיכה לבעלי כלבים רגישים בהתנדבות וללא כל תמורה מבעלי המקצוע המופיעים בו, וזאת בכדי להבטיח שחברי הקהילה ובעלי הכלבים הרגישים המחפשים בו עזרה מקצועית יקבלו את המענה המיטבי והמתאים להם ביותר.